Een praktijk starten terwijl je een studentenlening afbetaalt

Als je een arts bent of studeert om er een te worden, heb je waarschijnlijk een studentenlening. Voor de meeste studenten geneeskunde zijn studieleningen een noodzakelijk – en stressvol – onderdeel van het volgen van vier of meer extra jaren opleiding.

Volgens de Association of American Medical Colleges heeft 73% van alle afgestudeerden een studielening, met een mediaan van €200.000 voor de klas van 2020.

Het bedrag is hoger voor bijna een kwart van de artsen in opleiding, die een schuld hebben van meer dan €300.000, zo bleek uit een onderzoek van Medscape uit 2020.

Voor medische studenten en artsen is het belangrijk om te begrijpen hoe de toenemende schulden je financiële leven beïnvloeden. Als je een praktijk wilt starten zal geld lenen zonder BKR registratie wellicht noodzakelijk zijn.

Medische opleiding kosten

Door de enorme werkdruk en de hoge eisen die aan je opleiding worden gesteld, heb je misschien niet helemaal stilgestaan bij de kosten van een medische opleiding. Hier is de lijst, volgens de Association of American Medical Colleges.

De mediane vierjaarlijkse kosten voor een inwoner die in 2021 afstudeert, exclusief beurzen of stipendia, bedragen:

  • 259.350 euro op een openbare school.
  • 347.000 euro op een particuliere school

Waarom is medische studieschuld van belang

Hoewel grote schuldcijfers overweldigend kunnen voelen, vertellen ze slechts een deel van het verhaal. Tegen de tijd dat je klaar bent met het terugbetalen van je leningen, zal het meer kosten dan de hoofdsom waarmee je de school verliet, dankzij de rente die wordt opgebouwd tijdens de looptijd van je leningen. Wil je alvast een deel aflossen om hoge rentekosten te voorkomen? Dan kun je op verschillende manieren 2500 euro lenen met spoed.

Hoe meer schulden je hebt en hoe langer je erover doet om ze af te betalen, hoe meer rente je opbouwt. Veel afgestudeerden van de medische faculteit hebben moeite met afbetalen terwijl ze in opleiding zijn en leven van een gemiddeld salaris van € 63.400 in 2020, zo blijkt uit het Medscape-rapport. (Het gemiddelde salaris in het eerste tot en met het achtste jaar van de opleiding varieert van € 57.100 tot € 68.500, volgens het rapport).

Uitstel van betaling

Sommige coassistenten vragen in die jaren uitstel van betaling aan. Tijdens een normaal uitstel van betaling hoeven er geen betalingen te worden gedaan, maar de rente loopt wel op, waardoor het saldo van de lening uiteindelijk hoger wordt als er geen rentebetalingen worden gedaan. Wanneer de rente wordt gekapitaliseerd, of aan de lening wordt toegevoegd, betaalt u uiteindelijk rente over de accumulerende rente.

Stel dat u € 192.000 aan medische studieschuld hebt en een driejarig uitstel van betaling neemt. Als je leningen een rentepercentage van 6% hebben, zou na de periode van uitstel van betaling je nieuwe leensaldo € 226.560 bedragen, inclusief € 34.560 aan opgebouwde rente. Uw maandelijkse betaling zou ook aanzienlijk stijgen.

Hoelang voordat de studie is afbetaald?

Afhankelijk van het afbetalingsplan dat je kiest, kan het 10 tot 25 jaar duren. Maar je kunt je leningen altijd sneller terugbetalen als je er meer voor betaalt. Het plan dat je kiest zal grotendeels gebaseerd zijn op hoeveel je elke maand kunt betalen voor je medische studieschuld.

Hoewel ieders financiële situatie verschilt, kan iemand met een hoge studiefinanciering kiezen voor een aflossingsplan met lagere maandelijkse betalingen over een langere periode. (Een standaard afbetalingsplan van 10 jaar kan moeilijk betaalbaar zijn voor studenten geneeskunde die op het punt staan hun assistentschap te beginnen, omdat de betalingen bijzonder hoog kunnen zijn).

Leave a Reply

Your email address will not be published.